2011. március 3., csütörtök

8. Kutyák vacsorája

Hosszú hallgatás után egy programötlettel térek vissza ifjúsági munka írásaimhoz.

Az ötlet nem tőlem származik, a gyülekezetben, ahol jelenleg dolgozom ez a program már évek óta folyik. 2009-ben már egyszer én is csináltam, s a mostani hétvégén újra ez szerepel a programban. Lássuk hát, miről is van szó...

A Kutyák vacsorája (angolul: Dog's Dinner) egy angol szófordulat analógiáján született - ezt csak az értelmezés segítségéül említem - de ez igazából nem fontos most számunkra. A program lényege, hogy a résztvevők együtt vacsoráznak, mintha csak egy étteremben lennének... van menü is, azonban kicsit szokatlan módon: a menüből MINDENT választani kell. A "vendég" egyetlen feladata, hogy sorrendet állítson fel, mit mivel és mi után kér. Azonban, épp ez a kutya dolog az egészben, vagy stílusosan fogalmazva mondhatnám úgy is, hogy itt van a kutya elásva: 
A menün olyan dolgok szerepelnek, mint "kutyafű saláta" vagy "kutyakeksz", "kutya nyakörv" tehát "kutyás" megnevezésű vicces - és teljesen fiktív dolgok/ételek!
Namármost, természetesen minden ilyen megnevezés mögött van valami igazi étel vagy éppen evőeszköz (ugyanis nem csak kaja, hanem tányér, kanál stb. is választandó az egyes fogásokhoz!) - az egész program élményét éppen ez adja! A fiatalok elkészítik a menü alapján saját rendelésüket a fiktív nevek alapján, majd általában olyanok jönnek ki, hogy a végén babkonzervet eszik az illető pizzával és tejszínhabbal egy kanállal az asztalról (mivel tányért nem rendelt!), vagy épp tányérja van, de evőeszköz nincs.

Egyetlen szabály az, hogy amit rendeltél, azt meg kell enni. És igen, úgy, ahogy van!

Készítsünk elő törlőkendőket, felmosóvödröt meg nevetésgörcsoldót! :)

Amire szükséged lesz:
  • asztalok és székek, lehetőleg egy nagy asztallá összetolva, így mindenki láthatja mindenki más rendelését (legszebb öröm a káröröm hatványozott hatással okoz vidámságot ezúttal! :D)
  • FONTOS! - TERÍTŐ HASZNÁLATÁT GYORS FELEJTSD EL! (szinte mindenki fog legalább egyszer asztalról enni, szegény terítőt kíméljük meg a megrázkódtatástól - nah meg persze azt is, aki kimossa utána!)
  • evőeszközök, tényérok stb.
  • a menüben szereplő ételek (könnyen elkészíthető, félkész TESCO termékek tökéletesen megfelelnek! Ne akard túlbonyolítani, minden kaja úgyis csak el lesz rontva valami mással! - lásd a példa menüt!) - ugyancsak nagyon fontos, hogy mindenből legyen elég mindenki számára!
  • VEGETÁRIÁNUSOKRA FIGYELJ! (ha vannak vegetáriánusok a csoportban, két lehetőség van: vagy az egész menü vega lesz, vagy készítesz egy külön vegetáriánus menüt is!)
  • 1 bd menü/fő - mindenki számára (a fiktív ételekkel)
  • 2-3 db menü amin a fiktív ételek mellett szerepel a valódi név is - a konyhában!
  • Rendelő lap - ide kell írniuk sorban a rendeléshez tartozó BETŰket (mi betűkkel csináljuk, így mindenkinek egyszerűbb) - ezt a rendelés után a konyhába visszük, így a felszolgálók gyorsan tudják rendezni a dolgokat
  • amire szükséged lesz: néhány felszolgálásban segítő! FONTOS! a fiatalokat ne engedjétek be a konyhába!Az étteremben se mehetnek csak úgy be!Számokra legyen meglepetés egészen a felszolgálás pillanatáig, hogy mi az, amit rendeltek. :)
--
PÉLDAMENÜ (igény, ízlés és ötletek szerint változtatandó!)

Betű: Menün szereplő név (valódi név)

A: Póráz (tányér)
B: Nyakörv (pohár)
C: Gumicsont (almás pite)
D: Kutyatáp (virsli)
E: Szájkosár (kés)
F: Vizes tál (lekvár)
G: Kutyatál (konzerv bab)
GY: Kutyaruha (kecsap)
H: Kutyaház (pirítós)
I: Kutya kefe (jégkrém)
J: Kutyakosár (villa)
K: Kutyakeksz (mélytányér)
L: Kutyaalom (Sültkrumpli)
LY: Kutya féregtelenítő tabletta (sajt)
M: Kutya fogkefe (almalé)
N: Gumicsirke (főtt tészta)
NY: Kutyaruha (tejszínhab)
P: Kutyakaja (tejföl)
Q: Bolhapor (pizzaszelet)
R: Kergethető postás (uborkaszeletek)
S: Kutyafű saláta (egy fél banán)
T: Sintér-riasztó (bolognai mártás)

--
PÉLDA "RENDELŐ LAP":

Üdvözöljük a Kutyák Vacsoráján, Kedves ...... (<-- név)!

Kérjük, nevezze meg a menüről kiválasztott fogásokat (zárójelben a választandó mennyiség)!

Előétel (4):
Leves (7):
Főétel (7):
Nasi (4):

Köszönjük rendelését! Jó étvágyat kívánunk!
--

Ami még fontos: az egyes "ételek" elfogyasztása után MINDENT eltakarítunk. Minden tányért, kést, pohár innivalót (extra ásvényvizet és poharakat azért tartsunk a közelben, szükség lesz rá!).
Háttérzene biztosítása, s néhány felvezető játék feldobhatja a Kutyák Vacsoráját! Ha kérdések adódnak, hozzászólásban tegyétek fel, szívesen válaszolok. :)

Jóét vágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése