2010. szeptember 21., kedd

1. Az egész a kapcsolatokról szól

Az elején tisztázni szükséges a legfontosabbat: a fiatalok között végezz munka elsősorban nem attól lesz eredményes, hogy mit csinálunk, hogyan adjuk azt el vagány csomagolásban s hogy milyen csodás kifejezéseket használunk később a tanításban. Az ifjúsági munka legfontosabb eleme a kapcsolatokban van!

Gondolj vissza arra, milyen volt ifisnek lenni a "te idődben"? Mire emlékszel?
Szinte bizonyos vagyok benne, hogy nem túl sok szöveg(elés) ugrik be, nem az, hogy ki mit mondott, hanem az, hogy ki volt ott. Elsősorban a vezető személye az, amire emlékszel! A vezető(k)re, s a hozzá(juk) fűződő kapcsolatodra! A legfontosabb dolog tehát nem az, hogy mit csinálsz, hanem az, hogy ki vagy! S ez általánosan igaz nem csak a keresztyén ifjúsági munkára, hanem mindenkire, aki fiatalokkal foglalkozik. Gondolj bele: kik voltak a kedvenc tanáraid, kikre emlékszel? S mire emlékszel belőlük? Nem arra, hogy mit és hogyan tanított, hanem arra, hogy ki volt!

Ez nagy felelősség és igen, én gyakorló ifjúsági vezetőként gyakran érzem a nyomást a vállamon: hiszen sokkal könnyebb előadni egy jó kis témát, vezetni valami szuper kreatív tevékenységet, mint olyan életet élni, olyan kapcsolatot építeni a srácokkal, amin keresztül "én" leszek nekik az üzenet. Dehát pont erről beszél Jézus is, mikor azt a parancsot adja, hogy "egymást szeressétek". A szeretet ugyanis a kapcsolatról szól első sorban, s ebből következik minden más.

Ennek ellenére azért hasznos dolog, ha modern s vonzó módon tudunk ifjúsági munkát végezni, hiszen így könnyebb elérni a fiatalokat. Ahhoz ugyanis, hogy jó kapcsolatot lehessen velük építeni, az kell, hogy sok időt töltsünk együtt. Ha pedig valaki nem jön el a programokra, mert azok unalmasak, csöppet sem érdekesek, vagy egyszerűen csak nem is tud róluk az ember (mert például nincsenek jól meghirdetve), akkor nem is tudunk kapcsolatot építeni. A csomagolás is nagyon fontos tehát, de ami a legfontosabb: törődni a fiatalokkal, komolyan venni őket, szeretni őket.

Azt szoktam mindig mondani, hogy ha megkedvelnek Téged, s érdekli őket a Te személyed, akkor az is érdekelni fogja, amiben Te hiszel, s mivel Te hiteles vagy számukra, a Te hited is hiteles lesz. Ha belegondolsz, az egész keresztyénség így terjedt el az évszázadok során, s ez ma is így működik. Csak meg kell tanulnunk visszatérni a jó módszerhez, s hozzáidomítani a mai korhoz.

Amit azonban soha sem szabad elfelejteni: habár a kulcs a fiatalokhoz a Veled való kapcsolatuk, az ifjúsági munka nem rólad szól, de még csak nem is a fiatalokról, hanem Jézus Krisztusról! Ha azt mondtam, hogy ennek az egésznek a lényege a kapcsolat, akkor, bár igaz, hogy a közvetlen eszköz a veled való kapcsolata a fiataloknak, de végső soron a Jézussal való kapcsolatukon fog múlni minden. De az Urat elsősorban rajtad keresztül ismerik meg.

Minden a kapcsolatokon múlik tehát. Mégis, ezen az oldalon leginkább a módszerekről, ötletekről, a "csomagolásról" lesz szó, mert valahogy el is kell érni a fiatalokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése