2010. október 7., csütörtök

3. Mire vágynak? Mire van szükségük?

Az ifjúsági munkában a legfontosabb kérdés nem az, hogy mi mit akarunk a fiatalokkal, mit akarunk adni nekik, vagy mit szeretnénk velük megosztani, hanem az, hogy a fiatalok mire vágynak, s mire van szükségük?
A válasz eléggé összetett, erre a kérdésre. Természetesen minden fiatalnak másra van szüksége, a saját szituációjától függően. Ezeket a szükségleteket mindenkor figyelembe kell venni! Ennek ellenére mégis van pár dolog, amiben a fiatalok nem különböznek. Vannak szükséges dolgok, amelyek minden fiatalra egyaránt érvényesek!

Kenda Creasy Dean az ifjúsági misszió princeton-i professzora írt egy nagyszerű könyvet erről (angol címe: Practising Passion. Youth and the Quest for a Passionate Chruch - ami magyarul kb. Gyakorló szenvedély. A fiatalok és a szenvedélyes egyház keresése. - magyar fordítását nem találtam meg, érdemes lenne otthon is kiadni).
Ebben a könyvben van egy állítás, ami engem nagyon megfogott: a fiatalok valami olyasmit keresnek, amiért érdemes meghalni!
Körülbelül ezt érti szenvedélyes egyházon a szerző, s én nagyon egyet tudok vele érteni. A keresztyén egyház olyan hitet mutat-e a világban, amiért érdemes meghalni? A mi gyakorlatunk, tevékenységünk, amit csinálunk, ahogy élünk, amit hiszünk - ez olyan, amiért érdemes meghalni? Az őskeresztyén egyház nem éppen ezért növekedett olyan drasztikusan és hihetetlen módon, mert az ő hitük olyan volt, amiért érdemes volt meghalni? Sőt, ezrek haltak meg ténylegesen is azért a hitért! És ezrek halnak meg ma is a világ nem-keresztyén részein (arab országok, Kína stb.), mert hisznek? Nekünk nem kell meghalni, de vajon, tudunk-e olyat nyújtani a fiataloknak, amiért érdemes lenne?

Kenda Creasy Dean nagyon érdekesen, és használhatóan magyarázza el mire van szüksége a fiataloknak.
A fiatalok alapvetően három dologra vágynak: hűségre, tapasztalaton túli, páratlan élmény(ek)re és közösségre. Ezt nem csak Dean állítja, hanem különböző szekuláris tudományok képviselői (szociológia, pszichológia stb.) is. Ez a három vágy, ez három szükséglet kielégítése leginkább egy dologban található meg: ez pedig a szexualitás.

Dean azt állítja, hogy a keresztyén hitben, az egyházban is meg kellene lennie ennek a három dolognak, mivel Jézus Krisztus személye, tevékenysége kielégítette mind a három szükségletet. Hogy ezt jobban megértsük, mutatok egy táblázatot, amit Dean a könyvében használ (71.oldal):

Általános szükséglet:
A serdülő ezt keresi:
Fejlődés-szükség:
Az adott szükség kielégítését igazolja:
hűség
magabiztosság / szilárd alap
elfogadás
"ott lenni" (számára)
transzcendens (tapasztalaton túli)
extázis
nagyszerűnek a része lenni
"megmozgatva lenni"        (valami által, lelkileg, érzelmileg)
közösség
intimitás
bajtársiasság
"ismerve lenni"


A táblázat utolsó oszlopában van a lényeg! Ez az, amit az egyháznak (így első körben az ifjúsági munkának) csinálni kell:

  • Ott lenni a fiatalok számára. Ott lenni nekik, hogy érezzék, fontosak. A felnőttek nem hallgatják meg a fiatalokat! A felnőttek nem arra kíváncsiak, ki vagy, hanem arra, hogy mit csinálsz? (iskola, szakkör, eredmény stb.) Ott lenni számukra azt jelenti, hogy bennünket ők érdekelnek. (Jézus is így tett és tesz!).
  • Megmozgatni őket, a lelküket! Spiritualitás! Igen, Lelkesnek lenni! Olyan lelketlen az egyházunk: unalmas, lassú, nyögvenyelős, punnyadt. Ez nem mozgatja meg a lelket! Miért van az, hogy a szabadegyházak tele vannak fiatalokkal? Mert megmozgatják a lelket, az érzelmeket! Spiritualitás! A modern keresztyén zene ebben sokat segít!
  • Ismerni őket! Ez szorosan kötődik az elsőhöz. Ehhez pedig idő kell, igen, ez nagyon fontos, legyen időnk rájuk! Beszélgetni, de csak velük lenni is! A bizalomhoz idő kell, s ahhoz, hogy megmutassák az igaz, őszinte arcukat, bizalom kell! Hogy ne kelljen szerepet játszaniuk az ifiben, hanem lehessenek önmaguk!

Ez a három dolog az, amire a fiataloknak szüksége van! Ha mi ezeket a szükségleteket képesek vagyunk kielégíteni, akkor pezsgő ifjúsági élet lesz a gyülekezetben. Ha nem, akkor majd mennek máshova, ahol megtalálják e három dolgot.

Befejezésként a legfontosabb dolog, amit már említettem, de mindenképp ki kell ismét emelnem. A legfontosabb szükségletük azonban nem az ifi, nem az egyház, de legfőképp nem a nagyszerű programok, hanem Jézus! Mert Ő az, aki igazán kielégíti mindhárom szükségletet! Ezt sohase feledjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése